Ce este intuitia?

Ce este intuitia?

Un flash de cunoastere care ne confera o senzatie foarte puternica si convingatoare de adevar. Aceasta senzatie ne indeamna sa mergem intr-o anumita directie, intr-un anumit domeniu din viata noastra sau, dimpotriva, sa nu mergem in directia respectiva.

Conform Dictionarului Explicativ al Limbii Romane, intuitia este o „forma de cunoastere imediata a adevarului pe baza experientei si a cunostintelor achizitionate anterior, fara rationamente logice preliminare”.  Lucrul acesta ne determina sa credem ca dispunem de un sistem de gandire care face apel la alte procese decat cele ale intelegerii rationale.

Multe afaceri incep intuitiv. Pentru ca ”simt ca trebuie sa fac asta”. Asa am inceput si eu, asa au inceput majoritatea antreprenorilor. Nu stiam nimic despre business-ul pe care urma sa il fac, nu citisem carti pentru dezvoltarea afacerilor ci pur si simplu am identificat nevoile unei pieti, potentialul acesteia si am actionat.  Am simtit si mi-am imaginat. Este foarte important nu doar sa ne imaginam ceea ce ne dorim ci sa si scriem detaliat, focusat pe reusita noastra, chiar sa si desenam daca se poate. Doar asa poti atrage in viata ta ceea ce iti doresti.

Intuitia este cea care salveaza mult timp si resurse economice, pozitionandu-ne practic pe calea cea mai scurta catre o decizie corecta. Multi antreprenori spun ca ”Uneori, este bine să lăsăm rațiunea la o parte și să ne cultivăm intuiția! ” Multi oameni care habar nu aveau despre antreprenoriat insa simteau ca ideea lor va merge, erau entuziasmati, au avut curajul sa renunte la un serviciu monoton care nu le aducea fericire si sa faca ceva pentru care ei au simtit, acel ceva impletit cu emotii. Multi oameni si-au transformat intuitia in afaceri de succes.

De la relaţii la afaceri, intuiţia te poate ajuta în foarte multe aspecte ale vieţii, atunci când e vorba de luat o decizie. Este din ce în ce mai dificil să strângem toate informaţiile, sau să avem timpul necesar pentru asta. De multe ori o decizie trebuie luată “acum”! De câte ori nu v-a venit să spuneţi „ştiam eu” sau „eram sigur/ă de asta!”, dar nu v-aţi asumat curajul de a lua decizia? Sau de câte ori nu vi s-a întâmplat să vă bateţi pentru o idee, chiar dacă nimic nu părea să vă susţină argumentaţia, dar simţeaţi că pur şi simplu este o idee bună? Intuitia este o resursa si un dar care ne poate ajuta sa luam cea mai buna decizie in momente cheie.

Steve Jobs despre intuitie

” Intuitia: cel de-al saselea simt ” (www.psychologies.ro)

Toţi ne naştem cu acest al şaselea simţ şi îl deţinem, conştient sau nu. Unii oameni de ştiinţă susţin că nu trebuie să ne încredem în acest simţ, că pare o invenţie fără susţinere raţională… în timp, după mai multe studii amănunţite, intuiţia a devenit materie de cercetare de sine stătătoare. Există programe de training pentru managementul de vârf pentru antrenarea intuiţiei în afaceri prin tehnici utilizate în arta teatrală (compania Trainart)… sau chiar Facultatea Intuiţiei! (www.businesswoman.ro)

Legata de intuitie este EMPATIA – adica capacitatea de a resimti ceea ce simte altcineva – este o alta manifestare a simtului nostru intuitiv. Empatia ne permite sa receptionam de la celalalt informatii pe care altfel nu am avea cum sa le primim. Este ca o stare de gratie, care trimite la umanitatea noastra universala, la compasiune si intelegere.

De ce credeti ca sunt oameni pe care ii indragim de prima data cum ii vedem si putem comunica cu ei ca si cum ne-am fi cunoscut de o viata? Iar in acelasi timp intalnim oameni care pur si simplu nu ne plac desi nu am vorbit nimic cu ei? Se zice ca multi oameni emana acea ”aura” a lor iar noi putem descifra la nivel intuitiv personalitatea acestuia. Eu cred ca persoanele care sunt pe aceeasi lungime de unda, au interese si preocupari comune se atrag (de unde si vorba: ”Cine se aseamana se aduna”) iar contrariile se resping.

Mulţi lideri şi speakeri de business îndeamnă managerii să utilizeze intuiţia în afaceri.

„Nu poţi lua decizii bazându-te doar pe cifre sau rapoarte. Este important să ai curajul să-ţi urmezi intuiţia! ” RICHARD BRANSON (om de afaceri britanic )

Desi s-au incercat mai multe definitii ale intuitiei, niciuna nu se poate spune ca este foarte exacta, cu toate astea, cu totii putem sa o recunoastem. Putem sa-i spunem fler, presimtire, mai nou feeling. Mai important decat definirea ei, este insa modul in care o putem dezvolta si folosi pentru ca nu toti avem aceeasi capacitate intuitiva.

Chiar daca nu ne dam seama, tot ce am citit, invatat, acumulat, a ramas inmagazinat printr-un colt al mintii noastre, chiar daca latura noastra constienta a uitat o anumita intamplare sau informatie, subconstientul o pastreaza si o foloseste sub diferite aspecte. Deci cu cat avem mai multa experienta intr-un domeniu, cu atat intuitia noastra va fi mai dezvoltata si mai precisa in domeniul respectiv. Daca acest bagaj este unul subtire, nici intuitia noastra nu va fi una prea stralucita, insa prin informare, experienta si creativitate, stimulam capacitatea noastra intelectuala, acumulam un bagaj voluminos de cunostinte si deci mai multe resurse pentru intuitiile viitoare.

Intuitia nu poate fi fortata sau provocata, dar sunt cateva trucuri prin care o putem stimula:

    CALMAREA. Pentru cateva momente trebuie sa ne linistim, sa ne eliberam mintea de gandri si temeri pentru a putea lua cea mai buna decizie si nu o decizie pripita, determinata de teama sau sub influenta impulsurilor de moment, astfel mintea noastra va functiona la o capacitate normala.

    DESCHIDEREA. Trebuie sa fim deschisi la noi puncte de vedere, la noi solutii. Sunt situatii in care cei din jur ne prezinta lucrurile intr-un anumit fel dar intuitia ne spune cu totul altceva, trebuie sa fim flexibili, sa nu devenim inchistati intr-o singura perspectiva, pentru a auzi glasul intuitiei trebuie sa acceptam si alte puncte de vedere decat cele pe care le-am auzit pana atunci.

    INTREBARILE. Este una dintre cele mai puternice metode de stimulare a intuitiei. Punand intrebarile corecte, putem primi raspunsurile corecte. Trebuie sa ne intrebam pe noi insine iar subcontientul nostru va cauta in experientele trecute posibilele raspunsuri.

Cu totii suntem persoane unice si irepetabile, nu toti suntem la fel de intuitivi, nu toti avem aceleasi cunostinte dar toti avem aceasta capacitate latenta numita intuitie. Chiar daca ea este conditionata de experienta de viata si de factorii genetici, putem sa o stimulam  pentru a obtine maximum de beneficii de pe urma ei. (ponturifierbinti.com)

Există un stereotip potrivit căruia această abilitate ar fi doar apanajul femeilor. Se vorbeşte despre „intuiţia feminină”, considerând-se că sexul „tare” ar fi dezavantajat din acest punct de vedere. Totuşi, unele studii au arătat că intuiţia feminină este doar un mit. Potrivit studiilor femeile sunt mai intuitive pentru că au mai multă motivaţie în acest sens, nu pentru că ar fi mai abile. În studiile în care şi bărbaţilor li s-a oferit o motivaţie (şi a fost preferată cea materială) pentru a da dovadă de intuiţie, rezultatele lor au fost la fel de bune cu ale subiecţilor de sex feminin. (sursa: despresucces.ro)

despre intuitie in afaceri intuitie in relatii

” Intuitia este principalul instrument de care ai nevoie pentru a-ti transforma visele in realitate. Daca nu ai incredrre in intuitia ta, te vei prabusi mereu si mereu. ” MASTIN KIPP (autor, antreprenor si speaker inspirational)

 

Facebook Comments

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *