Hateri, va iubesc!

DA, hateri! Tot ce e bun sau de valoare va fi atacat! Iar eu, eu va iubesc!

Pentru ca ne place sa importam atatea cuvinte in engleza incat de multe ori uitam si limba romana, la noi in popor se gaseste o noua categorie de oameni pe care ii numim ”hateri”.  Ceea ce gandesc ei : ”sa moara si capra vecinului”. Haterii apar peste tot, indiferent de ce faci si mereu vor pune ”paie pe foc” sau ”bete in roate” indiferent de ce ai face. Este ceva absolut normal si uman sa reactionam cand suntem atacati de un hater, dar atentie, acestia nu pot exista fara noi, ei se hranesc din energia noastra, iar faptul ca ii bagam in seama le ofera putere si satisfactie pentru a-si continua treaba.

Ceea ce cred eu este ca acesti hateri ofera un echilibru pe pamant iar ”ciupitura” lor nu ne poate decat intari constiinta si confirma ca ceea ce facem noi este de valoare.

Din experienta pe care am acumulat-o pana acum va pot impartasi cateva aspecte pe care le consider importante referitoare la hateri. Am simtit-o pe propria piele ani la rand si am fost mereu ochi si urechi la tot ce s-a intamplat in jurul meu insa niciodata nu am dat curs informatiilor nefondate si rautacioase. Nu le-am dat valoare. M-am obisnuit sa fiu subapreciata si nici nu m-a deranjat vreodata acest lucru pentru ca eu stiam de ce sunt in stare. Involunar, sistemul meu de aparare a adoptat o strategie in care am auzit mereu doar ce am vrut eu sa aud. E ca si cum as avea o sita montata in creier care filtreaza informatiile si lasa sa ajunga in subconstient doar ce este bun si constructiv iar resturile se arunca automat la gunoi. Si acest lucru m-a facut atat mai increzatoare in propriile forte dar si mai fericita. Sa zicem ca am inventat un soft care are 2 comenzi / butoane: enter sau delete. Este ca un program html:”if  {informatia lansata e ok} then ENTER” / else {informatia e nociva } DELETE”. Daca as fi luat in seama ce zice lumea probabil acum nu insiruiam aceste randuri, probabil nu imi descopeream noi hobby-uri sau aptitudini.

Am vorbit intr-un articol trecut despre factorul de progres scarba (AICI) pe care il pot corela acum cu acest soft pe care se pare ca mi l-am implementat bine. Daca nu aveam acest soft probabil m-as fi retras in carapacea mea , ramanand in zona de confort unde nu m-ar fi deranjat nimeni, numarandu-mi frustrarile si nu as fi facut nimic remarcabil pentru ceilalti.

Cu cat incepi sa studiezi / sa citesti mai mult, cu cat auzi mai mult ceea ce vrei tu sa auzi cu atat te inalti pe o frecventa in care tot ce e negativ nici nu poate sa te mai atinga (realizezi ca nu exista argumente fondate). Cand realizezi un lucru de valoare acesta va fi atacat, va fi judecat, ”firul va fi despicat in 4” ,  i se va cauta ”nod in papura” si va fi constant urmarit de hateri – doar, doar s-o gasi ceva neinregula. Logic, pentru ce nu este de valoare, nici nu ne deranjam sa ii acordam prea multa atentie, cel mult radem ironic dupa care ne vedem de treburile noastre.

Sunt foarte incantata si fericita cand primesc comentarii de la hateri pentru ca imi este oferit suport GRATIS, imi este oferita o noua persepectiva la care nu m-as fi gandit, un feedback din care pot invata ceva si poate chiar imi pot imbunatati aptitudinile si de ce nu, chiar descoperi unele noi. Haterii nu pot sa demonteze increderea in tine si nu pot sa iti distruga ceea ce tu construiesti. Asa ca, daca ai un business si acesta incepe sa fie atacat, nu te deranja sa asculti decat ce vrei tu sa asculti si foloseste  pentru depozitarea informatiilor acolo unde trebuie. Daca ai clienti sau parteneri de afaceri care te judeca, iti trimit mailuri acide, uita-te la ei si intreaba-te daca ei si-ar fi facut treaba mai bine decat tine.

Daca ai hateri care iti trimit mesaje si comentarii atunci asta este genial, ceea ce faci tu ii fac pe ceilalti sa se deranjeze si sa iti confirme indirect ca faci bine. Daca ai un blog, redactezi o carte sau creezi articole pentru reviste si prin asta tu aduci valoare, da-i drumul si continua. Chiar daca scrii bloguri deocheate de exemplu (am vazut ca la noi in Romania asta prinde acum foarte bine) si toata lumea te judeca, stai linistit ca faci bine ceea ce faci ! Think outside the box! Subiectele tabu mereu vor fi atacate insa vor fi cautate, citite, despicate si ulterior monetizate. Daca nu ar fi bine ceea ce faci nu te-ar fi bagat nimeni in seama! Si ce daca se intampla sa mai gresesti? gresesti constructiv iar greseala se transforma in progres. Mai bine gresesti incercand decat sa nu faci nimic!  Este suficient sa aduci o singura idee noua, o singura informatie la care cititorul nu s-ar fi gandit si acela este un articol bun!

Si nu uita, indiferent de cate comentarii ai de la hateri aplica principiul 90/10 al lui  Stephen Covey:

    10% din viaţă este formată din ceea ce ţi se întâmplă

    90% din viaţă este decisă de modul în care reacţionezi

Facebook Comments

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *